Home Dakbeplanting systemen

postheadericon Dakbeplanting systemen

Dakbeplanting systemen

We kunnen een dakbeplanting onderscheiden in 2 systemen, de extensieve en de intensieve beplantingen. Het grootste deel van de groene daken bestaat uit een extensief systeem. Er zijn diverse combinatievormen mogelijk.

1 Extensieve daken:
Dit zijn de meest aangelegde groene daken. Dit systeem beperkt zich tot een dunne begroeiingslaag tussen 4 en 10 cm en heeft het laagst mogelijke gewicht, vanaf ca. 30 kg per vierkante meter. Beplanting bestaat uit Sedumsoorten, soms (ook) uit mossen en soms ook met sterke kruiden. Het zijn vooral lokaal voorkomende planten die goed tegen de heersende omstandigheden kunnen zoals wind, zon en soms ook droogte.
Dit systeem vergt weinig onderhoud. Het is niet bedoeld om regelmatig op te lopen.

2 Intensieve daken:
Dit zijn groene daken en daktuinen die een dikke substraatlaag hebben en dus ook veel zwaarder zijn dan het extensieve systeem. De intensieve systemen zijn daarom duurder. Er kunnen naast vaste planten, ook struiken en zelfs kleine bomen worden geplant. De daksterkte, dakbedekking en waterafvoer moeten in orde zijn om het extra gewicht veilig te kunnen dragen.

3 Combinaties en tussenvormen:
Sommige vormen van dakbeplanting zitten tussen het extensieve en het intensieve systeem in. Bijvoorbeeld het kruidendak, de lavendeldak en de bloemenwijde hebben een wat dikkere substraatlaag nodig. Vanaf 10 tot 15 cm is het al mogelijk dit aan te leggen.

Afhankelijk van de situatie, de mogelijkheden van het dak, uw wensen en het budget wordt geadviseerd wat de beste oplossing is voor uw dak.

 
Voorbeelden
rotondenaaldwijkgw_img_9212_m300.jpg
Banners
Banner